Cykel Sannes historie

Susanne er 65 år, førtidspensionist og så har hun den sjældne sygdom Spinocerebellar Ataksi, en sygdom som påvirker lillehjerne og i Susannes tilfælde går ud over hendes motorik og gangfunktion.

Tilbage i 2021 fik hun en Viktoria gennem Kommunen, en cykel hun måtte kæmpe for, men som hun i dag ikke kan undvære. Hun siger selv: ”Viktoria har givet mig alt, hun er grunden til at jeg kan klare mig selv – hun er mit liv”. For Susanne er det ikke bare en cykel, hun er på fornavn med sin Viktoria og cyklen er blevet et vendepunkt i hendes liv. Hun tror selv, at Viktoria er grunden til hun ikke har brug for hjemmehjælp og mindre medicin i hverdagen. For cyklen holder hende i gang. Hun beskriver selv, at når hun cykler, har hun mindre ondt. Viktoria holder smerterne på afstand.

Viktoria øger Susannes bevægelsesradius og selvstændighed i hverdagen

Susanne kommer da også vidt omkring på hendes Viktoria. Hun bruger den til træning, til sygehusbesøg, til indkøb, til at besøge venner og familie fra nær og fjern – og så bruger hun den til at cykle på ferie. Hun cykler mange kilometer. På lidt over 2 år har hun cyklet knap 6000 kilometer.

Susannes bevægelsesradius er ikke særlig lang uden Viktoria. Hun kan godt gå tur med sin rollator, men hun kommer ikke ret langt og konsekvensen af gåture er, at hun ”får så forbandet ondt i muskler og krop” – så hun synes ikke, det er det værd for en gåtur. Så derfor tager hun cyklen.

Susanne bruger også cyklen på ferie

Når vi spørger ind til Susannes bedste oplevelse med sin cykel, er hun ikke i tvivl, hun nævner straks sidste års ferie, som gik til København. Hun cyklede fra sit hjem i Horsens ned over Sydfyn og Sydsjælland op til København. En stor oplevelse med stop hos venner på vejen. Det var også på denne tur hun cyklede sin længste strækning – nemlig 92 km på en dag. Hun bruger heller ikke meget hjælp fra motoren, men efter 92 km, så var batteriet også tomt.

Hun har da også planer om mange flere ferier på cyklen. Til maj har hun planlagt en tur til en lille by lidt uden for Hamborg – en tur på 290 km. Pr. vej. Hun forventer, at det vil tage 4 dage at cykle turen, så 4 dages ferie og igen 4 dage til at køre retur. Ydermere har hun planer om en 1500 km. lang tur rundt i Jylland til sommer samt en tur til Kiel i sensommeren. Der er vidst ingen tvivl om, at Susanne og Viktoria får mange flere uforglemmelige oplevelser hen over sommeren. 

Susannes bedste råd til andre der ikke kan cykle på en tohjulet cykel:

”Se at få skaffet jer en trehjulet cykel. Få en Viktor eller Viktoria, det er simpelthen de bedste cykler. De ligger rigtig godt på vejen og man kører længere på batteriet end man tror. Anskaf jer en, det vil I ikke fortryde.”